Astronomen verbijsterd door interstellair object in zonnestelsel

Astronomen bestuderen A11pl3Z, een interstellair object van 10-20 km dat met 200.000 km/u door ons zonnestelsel beweegt. Geen inslaggevaar voor aarde, wel passage nabij Mars. Zichtbaar tot oktober voor wetenschappelijk onderzoek.

Ontdekking van interstellaire bezoeker

Astronomen zijn gefascineerd door A11pl3Z, een nieuw ontdekt interstellair object dat met meer dan 200.000 km/u door ons zonnestelsel raast. Dit is pas het derde bevestigde interstellaire object na 'Oumuamua in 2017 en 2I/Borisov in 2019.

Uitzonderlijke snelheid

De snelheid van 60 km/s verraadt duidelijk een buitenaardse oorsprong. Het object heeft een diameter van 10-20 km en zal in de buurt van de baan van Mars komen, maar vormt geen bedreiging voor de aarde.

Wetenschappelijk belang

Deze ontdekking biedt unieke mogelijkheden om materiaal van buiten ons zonnestelsel te bestuderen. Onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de samenstelling en structuur van het object.

Waarnemingsperiode

A11pl3Z blijft tot oktober 2025 zichtbaar en keert volgend jaar terug. Astronomen coördineren wereldwijde waarneemcampagnes om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Context van interstellaire objecten

Modellen suggereren dat duizenden interstellaire objecten zich op elk moment in ons zonnestelsel bevinden. Elke nieuwe detectie helpt onze kennis van galactische dynamica te verbeteren.

Oliver Smith

Oliver Smith is een in het VK gevestigde journalist die gespecialiseerd is in breaking news en live verslaggeving van evenementen, en tijdige rapporten levert aan een wereldwijd publiek met nauwkeurigheid en inzicht.

Read full bio →

You Might Also Like