Bijna 600 doden bij geweld in Zuid-Syrië

Gevechten tussen Druzemilities en Bedoeïenstrijders in Zuid-Syrië hebben bijna 600 doden geëist. Het conflict gaat over land, water en drugshandel, waarbij zowel Syrische regeringstroepen als Israël betrokken zijn geraakt.

Dodelijk conflict in Zuid-Syrië

Minstens 594 mensen zijn omgekomen bij recent geweld tussen Druzemilities en Bedoeïenstrijders in de Syrische provincie Sweida volgens het in het VK gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Het conflict markeert een van de bloedigste escalaties sinds de nieuwe Syrische regering aantrad na de val van het Assad-regime.

Slachtofferverdeling

SOHR meldt dat Druzeslachtoffers 146 strijders en 154 burgers omvatten, waarvan 83 burgers door regeringstroepen werden geëxecuteerd. Bedoeïenmilities verloren 18 strijders, terwijl ook 257 overheidsmedewerkers en 3 Bedoeïen-burgers omkwamen. De Druzen, een religieuze minderheid met wortels in het sjiitische islam, vormen slechts 3-4% van de Syrische bevolking maar hebben sterke gemeenschappen in Sweida en de door Israël bezette Golanhoogten.

Oorzaken van het conflict

Langdurige spanningen tussen Druzen en Bedoeïenen over waterrechten, landconflicten en controle van captagon-drugshandel laaiden op na de ontvoering van een Druzengroenteboer. Captagon, een synthetische amfetamine die op grote schaal in Syrië wordt geproduceerd, is een belangrijke inkomstenbron geworden voor gewapende groepen tijdens de langdurige burgeroorlog.

Betrokkenheid overheid en regio

Syrisch interim-president Sharaa stuurde regeringstroepen om het geweld te stoppen en beloofde bescherming voor religieuze minderheden. Israël lanceerde vervolgens luchtaanvallen op het Syrische ministerie van Defensie in Damascus, waarbij volgens SOHR 15 functionarissen omkwamen. Israëlisch premier Netanyahu verklaarde dat de aanvallen bedoeld waren om Druzengemeenschappen te beschermen en Syrische militaire consolidatie nabij de Israëlische grens te voorkomen.

Politieke context

President Sharaa veroordeelde in een televisietoespraak Israëlische "destabilisatiepogingen" terwijl hij gerechtigheid voor slachtoffers beloofde. Zijn jihadistische achtergrond bij al-Qaida-gerelateerde groepen heeft wantrouwen gewekt bij minderheidsgemeenschappen ondanks beschermingsbeloften. Het conflict test het vermogen van de nieuwe regering om gewapende facties te controleren na de machtswisseling in december.

Druzengemeenschappen staan nu voor moeilijke keuzes tussen bescherming door de Syrische regering en Israëlische veiligheidsgaranties, waarbij velen vrezen dat hernieuwd sektarisch geweld de fragiele transitie na Assad kan destabiliseren.

Victoria Gonzalez

Victoria Gonzalez is een Argentijnse econoom die gespecialiseerd is in het volgen van wereldwijde economische hersteltrends. Haar onderzoek biedt cruciale inzichten voor beleidsmakers die navigeren door financiële landschappen na een crisis.

Read full bio →

You Might Also Like